Goden

De kapel en de voorchristelijke goden

Egge Knol schrijft:
 ‘Vast staat dat de Germanen, waartoe de Friezen ook behoorden, meerdere goden kenden en verder een goddelijke kracht toekenden aan natuurlijke verschijnselen zoals bomen, waterlopen en moerassen.
De zendingsverhalen spreken over tempelachtige heiligdommen en afgodsbeeldjes, maar deze zijn bij het archeologisch onderzoek hier (nog) niet herkend.
In een verhaal over de heilige Wulfram is er sprake van mensenoffers. In het bijzijn van Wulfram werden op last van de heidense heerser op het strand twee jongens aan een paal gebonden opdat zij bij de opkomende vloed zouden verdrinken. Op voorbede van Wulfram echter kwam de vloed niet hoog genoeg en de jongens ontkwamen aan een vreselijke dood. De veenlijken uit de Romeinse tijd in Drenthe worden als mensenoffers geïnterpreteerd’.

Verschillende van deze goden vinden we nog terug in de dagen van de week.
De naam woensdag danken we aan de oppergod Wodan.  Hij reed op zijn 8-benige paard Sleipnir door de lucht net als Sinterklaas. Paarden, speciaal schimmels, speelden een belangrijke rol bij de Germanen.
Hij werd o.a. geëerd door de zgn. heilige Wodanseiken.
Donderdag is aan Donar gewijd die met z’n bokkenwagen door de lucht rijdt en met één hamerslag de bliksem opwekt.                                                 De god Freyer (vrijdag) werd door een zeug, genaamd Gullinburst, gezelschap gehouden. Dit dier was symbool voor vruchtbaarheid en voorspoed. Beide van levensbelang voor de mens. Zijn zuster Freya werd ook begeleid door een beer (mannelijk varken)met de naam Hildisvini. Zij vormden een duo.

Nu we weten welke een belangrijke plek het varken innam bij de Germanen is het misschien te begrijpen dat het eerste tufstenen kerkje bij zijn oprichting een door de plaatselijke bevolking vereerde zandstenen varken inmetselde. Dat hielp misschien om je te bekeren.
In het verhaal van van Eeden, elders op de website te lezen, zou dit varken nog bestaan, maar tot nu is ze niet achterhaald.

Gelukkig hebben we Piet Lont bereid gevonden een ander varken voor ons te maken.
Net als voorheen is dit varken ingemetseld boven het kleine deurtje in de zijmuur van de kapel.

Afbeelding van de God Freyr, gevonden bij de Waal op Texel.